Monday, February 19, 2007

2 problem...

1. Vi har provat att använda en hårdiskkamera för inspelingarna för att få bättre kvalité. Men det går inte att spela upp filmerna på Macen och ännu mindre kunna importera dessa till iMovie. Filmerna ligger i MPEG2 format som jag fattar det. Hur gör vi för att lösa det problemet?

2. Försökte att uppgradera Quicktime för att se om det var någon skillnad, men det gick att inte att installera eftersom det krävdes användarnamn och lösenord. Hur går man runt det? Har vi skapat det själv i och med att vi började använda datorn...

9 Comments:

Blogger Fredrik Svensson said...

1. Leta runt på nätet lite så hittar du säkert en converter som gör om dem. Jag har själv inte letat runt nu men det skulle förvåna mig om det inte finns någon som kirrar jobbet.

Quicktime finns i en köpvariant som heter Quicktime Pro. När man köper den så får man de uppgifter som behövs. Men som jag ser det är det onödigt. I och för sig får man en bättre Quicktime som bland annat gör det möjligt att direkt i spelaren klippa bort oönskade passager i filmer. Man kan även exportera till en mängd fler format etc. Inget som löser ovan dock (tror jag)...Ove kanske vet mer?

19 February, 2007  
Blogger Patrick said...

Jag kan i alla fall svara på fråga 2. När du startade datorn första gången fick du välja ett användarnamn och ett lösenord. Det är dessa du ska använda när du installerar Quicktime. Du måste nämligen vara administratör på burken för att få installera...'

/ Patrick

19 February, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Hej,

Användarnamn och lösenord på allas datorer är apple respektive apple.

Det skulle vi ju ha berättat när vi hade utbildningen!

Mvh / Ove Lidström, Apple

19 February, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Hej,

Av någon anledning finns inget inbyggd stöd i vare sig Mac OS eller Windows för denna standard. Det finns ett tillägg som ni kan komplettera med som heter QuickTime MPEG-2 Playback.

Läs mer här: http://www.apple.com/se/quicktime/mpeg2/

Kostnaden är ett par hundralappar. Misstäker att det även finns andra lösningar som inte kostar någonting alls (freeware/shareware).

Mvh / Ove Lidström, Apple

19 February, 2007  
Blogger Ove Lidström said...

Hej igen,

Glöm kommentaren om användarnamn och lösenord. Givetvis har datorerna det användarnamn och lösenord ni själva valt.

Mvh / Ove Lidström, Apple

19 February, 2007  
Blogger Johan Michaelson said...

Får väl svara mig själv ;-)
1. Den rekomenderade programvaran fungerar inte. Man får inte med sig ljudet!! Skulle vara intressant att få ett besked från Apple själv hur man gör för att få mpeg2 filer från en kamera att fungera tillsammans med quicktime och iMovie... QuickTime MPEG-2 Playback fungerar som sagt inte.

2. Om man inte kommer ihåg användarnamn och lösenord efter det att man startade datorn så går det att nollställa det genom att använda installationsskivan som följde med. Då behöver man inte blåsa hela datorn utan det går att behålla materialet på själva datorn.

20 February, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Har inte provat men jag tror ni kan testa att komplettera Quicktime-tillägget med MPEG Streamclip från http://www.squared5.com/svideo/mpeg-streamclip-mac.html

Mvh
Björn, Macforum

20 February, 2007  
Blogger Ove Lidström said...

Man lär sig nya saker varje dag!

:-)

Ove på Apple

20 February, 2007  
Blogger Johan Michaelson said...

Provade med Streamclip innan jag hade QuickTime MPEG-2 Playback och då gick det inte. Men efter att jag hade installerat QuickTime MPEG-2 Playback så gick det sedan att konvertera filen med Streamclip så att man fick med ljudet. Frågan är bara vilket format som är det bästa att använda. Mpeg4, QuickTime eller DV, alla verkar kunna fungera med iMovie osv. Förslag?

Skulle det inte var enkelt med?Mac ;-)

21 February, 2007  

Post a Comment

<< Home